czwartek, 2 lutego 2012

Muffinki gruszkowe z kawałkami czekolady

Muffinki te to wynik eksperymentu "co się stanie gdy..." No właśnie gdy dodam zmiksowane gruszki i resztę składników na babeczki. Wyszły bardzo fajne, mięciutkie muffinki z lekkim posmakiem gruszki i kawałkami czekolady.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 dojrzałe gruszki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanka oleju
  • 100 g czekolady

Gruszki obrać, wydrążyć środki i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować np. w blenderze. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, gruszki i na koniec olej. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki i dodać do ciasta. Papilotki do muffinek ułożyć na blaszce do pieczenia. Wypełniać je do 3/4 wysokości. Piec w temp. ok 190 st. C przez 20 minut.
Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz