Muffinki te to wynik eksperymentu "co się stanie gdy..." No właśnie gdy dodam zmiksowane gruszki i resztę składników na babeczki. Wyszły bardzo fajne, mięciutkie muffinki z lekkim posmakiem gruszki i kawałkami czekolady.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 dojrzałe gruszki
- 1 jajko
- 1/3 szklanka oleju
- 100 g czekolady
Gruszki obrać, wydrążyć środki i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować np. w blenderze. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, gruszki i na koniec olej. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki i dodać do ciasta. Papilotki do muffinek ułożyć na blaszce do pieczenia. Wypełniać je do 3/4 wysokości. Piec w temp. ok 190 st. C przez 20 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz