poniedziałek, 30 stycznia 2012

Krokiety z kapustą i grzybami

Kolejny fajny przepis na obiad, tym razem bez mięsa, bo nie zawsze musi ono występować na naszych talerzach ;) Gdy brak mi pomysłu na obiad to sięgam po najprostsze przepisy. Krokiety z kapustą i grzybami nie są też zbyt drogie ani zbyt czasochłonne, ale zdecydowanie za dużo po nich zmywania ;) Przepis podpatrzyłam w Fabryce Przepisów .


Składniki:
Na naleśniki:
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
  • szczypta soli
Na farsz:
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Panierka:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kapustę opłukać i odcisnąć a następnie bardzo drobno pokroić. Do garnka wrzucić pokrojoną kapustę i zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować aż kapusta będzie miękka. Odcedzić. Wyjąć ziele oraz liść laurowy.

Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić drobno, wrzucić na olej. Gdy cebula się zeszkli dodać drobno pokrojone pieczarki. Podsmażyć razem ok 10 - 15 minut aż pieczarki zmiękną. Wrzucić kapustę i przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Odstawić farsz do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować ze sobą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć, na dobrze rozgrzanej patelni, cienkie naleśniki. Nakładać na nie farsz i zawijać w krokiety. Farsz najlepiej nakładać na jeszcze ciepłe naleśniki, gdyż łatwiej się zwijają i nie pękają. 

Każdego krokieta panierować w jajku roztrzepanym z mlekiem oraz obtoczyć w bułce. Usmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz