środa, 11 stycznia 2012

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Pyzy to jedna z moich ulubionych potraw mojego dzieciństwa. Uwielbiałam je zarówno z mięsem jak i bez, ale obowiązkowo ze skwarkami, podsmażoną wędliną lub kiełbasą oraz cebulką. Sama byłam trochę jak taka pyza ;)
Te zrobiłam z mięsem. Przepis na same pyzy znalazłam na tym blogu. Mój mąż był wniebowzięty i pałaszował je aż mu się uszy trzęsły :) Polecam, wyszły bardzo smaczne.


Składniki:
Ciasto:
  • 1200 g ziemniaków gotowanych
  • 1200 g ziemniaków surowych
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
Farsz:
  • 300 - 350 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 2 cebule małe lub 1 duża
  • majeranek
  • pieprz, sól


Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć w ścierce.  Pozostałą z tego odciskania wodę zostawić na 10 - 15 minut. Następnie delikatnie wylać a osiadłą na dnie skrobię dodać do startych ziemniaków. 

Ziemniaki ugotowane utłuc dokładnie lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa by nie było grudek. Dodać surowe ziemniaki oraz jajko, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić ciasto. 

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, następnie dodać do mięsa.  Przyprawić i wymieszać.

Brać na rękę trochę ciasta i nakładać na niego po łyżce farszu mięsnego. Uformować kulki. Ugotować je we wrzątku. 
Smacznego. 


2 komentarze:

  1. Może się umówimy na zrobienie pyz ? Mi nie wychodzą , albo są za rzadkie, albo można zastosować jako kule armatnie.

    OdpowiedzUsuń