czwartek, 12 stycznia 2012

Ciasto budyniowe

Delikatne, pyszne, nie za słodkie i takie proste w wykonaniu. Ciasto budyniowe wypatrzone z tej strony. Najlepsze na 3 dzień. Polecam :)



Składniki 
Na ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 masło (w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • opcjonalnie ulubiony aromat

Na masę budyniową:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru


W około 1/2 szklanki mleka rozpuścić dwa budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budynie ciągle mieszając. Zdjąć z ognia po zgęstnieniu masy, ostudzić.

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, śmietanę i aromat, wymieszać mikserem. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.Konsystencja ciasta będzie lepka, nie dającą się rozwałkować.

Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wylepić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.  Następnie wyłożyć masę budyniową. Na koniec przykryć ją drugą częścią ciasta.  Piec w 180-190 stopniach około 50 minut (do zarumienienia wierzchu). Wierzch można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą.
Smacznego.



2 komentarze:

  1. Najlepsze na 3 dzień powiadasz?:) Hmmm... U mnie pewnie zostałoby skonsumowane tego samego dnia po upieczeniu, ponieważ uwielbiam wypieki z budyniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe u mnie ledwo dotrwało do 3 dnia, ale tak było smaczniejsze na 3 dzień, tak naprawdę to w ogóle było bardzo smaczne :)

      Usuń