Witam w Nowym (mam nadzieję, że dużo lepszym) Roku :) Muffinki z szynką i serem zagościły na moim stole podczas zabawy Sylwestrowej. Pierwszy raz robiłam takie muffiny na słono. Wyszły na prawdę bardzo smaczne. Mój mąż zajadał je z keczupem lub majonezem ;) Przepis znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej pt. "Palce lizać".
Składniki:
- 3 dymki (u mnie jedna cebula)
- łyżka oleju do smażenia
- szczypior
- 375 g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g szynki
- 125 g sera cheddar
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka musztardy
- 125 g masła
- sól
Masło roztopić, szynkę pokroić w drobną kostkę a ser zetrzeć na tarce. Dymkę (cebulę) i szczypior pokroić drobno i przesmażyć do miękkości na patelni.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać usmażoną cebulę wraz ze szczypiorkiem, szynkę i ser. Zrobić w środku dołek. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem i łyżeczką musztardy. Do miski z mąką wlać jednocześnie roztrzepane jajka i roztopione masło i szybko wszystko wymieszać drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły. Nie mieszać zbyt długo, ciasto powinno być grudkowate.
Formę do muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciastem napełniać foremki do 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 20-25 minut lub do chwili, kiedy patyczek wbity w muffinkę będzie suchy.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić muffinki w foremce jeszcze na 10 minut, po czym delikatnie wyjąć i wystudzić.
Smacznego.
uwielbiam je :) Robiłam identyczne tylko zamiast szynki dawałam boczuś ;)
OdpowiedzUsuńale super przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com