wtorek, 24 stycznia 2012

Paj jabłkowy

Jestem zakochana po uszy w tym cieście :) Znalazłam go tutaj i wiedziałam, że muszę je kiedyś upiec. W końcu nadszedł ten dzień i paj wyszedł pyszny. Nie jest tak perfekcyjny jak na zdjęciach z przepisu, w którym go znalazłam, ale i tak wszystkim gościom bardzo smakował, a to najważniejsze :) Jedliśmy go na ciepło z gałką lodów śmietankowych. Pycha!! :)



Składniki:
Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 175 g zimnego masła
  • 3 - 4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • około 8 - 10 średniej wielkości jabłek (ja dałam 4 duże)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ok. 100 g cukru
  • 15 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu (u mnie bardzo czubata :) )
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Dodatkowo:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru


Masło posiekać z mąką wymieszaną z solą. Dodać wodę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić na chwilę w lodówce.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. W misce skropić je sokiem z cytryny i wymieszać z mąką, cukrem i cynamonem.

2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy tak, aby krążek był większy o około 4-5 cm od średnicy tortownicy (piekłam w tortownicy 23 cm). Krążek delikatnie nawinąć na wałek i przenieść do wysmarowanej masłem formy - lekko docisnąć do dna i boków. Formę wypełnić jabłkami i ułożyć na nich wiórki masła.



Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nadzienie, okroić nadmiar ciasta i połączyć boki ciasta z wierzchem, formując dookoła wałeczek. Z pozostałych skrawków ciasta wyciąć ozdoby. Na środku paja zrobić nacięcia nożem, aby para mogła swobodnie uciekać. Wierzch posmarować mlekiem i posypać cukrem (opcjonalnie).  
 
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i do rozgrzanego włożyć ciasto na 45 minut, aż nabierze złotego koloru (jeżeli wierzch za szybko zacznie się spiekać, przykryć luźno folią aluminiową).
Smacznego.  

7 komentarzy:

  1. o jaki piękny!!!Też mam zapisany ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne ciacho!! Ostatnio na takie właśnie mam ochotę :) Bardzo ładnie wygląda dekoracja z listków!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki wielkie :) Starałam się aby ładnie wyglądał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam okazje piec je kilka razy - fantastyczne ciasto! Naprawdę polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. A co zrobilas z mlekiem? Wypilas ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ale nie jesteśmy na "Ty".
      Jest napisane: "Wierzch posmarować mlekiem i posypać cukrem (opcjonalnie)."

      Usuń