niedziela, 22 stycznia 2012

Placuszki na jogurcie z jabłkami

Puszyste, mięciutkie placuszki na jogurcie (w oryginale na maślance), które najbardziej przypadły go gustu mojej dwulatce. Zjadła za jednym zamachem aż 5 sztuk! :)



Składniki:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • 1 spora łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia


Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W misce wymieszać maślankę (jogurt) i sodę. Dodać jajko, cukier, sól, jabłka, cynamon i przesianą mąkę. Wymieszać do połączenia się składników. Smażyć na oleju z obydwu stron. Podawać jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. 
Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Placki z jabłkami to smak mojego dzieciństwa - wspomnienie wakacji u dziadków :) Prawdopodobnie powstawały z nieco innego przepisu, ale Twoje na pewno też są pyszne! Tak się zapowiada - patrząc na zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń