Puszyste, mięciutkie placuszki na jogurcie (w oryginale na maślance), które najbardziej przypadły go gustu mojej dwulatce. Zjadła za jednym zamachem aż 5 sztuk! :)
Składniki:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 jabłka
- 1 spora łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W misce wymieszać maślankę (jogurt) i sodę. Dodać jajko, cukier, sól, jabłka, cynamon i przesianą mąkę. Wymieszać do połączenia się składników. Smażyć na oleju z obydwu stron. Podawać jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :)
Placki z jabłkami to smak mojego dzieciństwa - wspomnienie wakacji u dziadków :) Prawdopodobnie powstawały z nieco innego przepisu, ale Twoje na pewno też są pyszne! Tak się zapowiada - patrząc na zdjęcia! :D
OdpowiedzUsuń