sobota, 21 stycznia 2012

Gulasz wieprzowy z marchewką

To bardzo prosta, sycąca i smaczna potrawa na obiad :) Znalazłam ją na tej stronie. Przepis podaję z moją modyfikacją.


Składniki:

  • 500 g wieprzowiny
  • 3 duże cebule
  • 3 duże marchewki
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • sól, pieprz, majeranek


Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i przesmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Mięso wraz z pozostałym na patelni tłuszczem przełożyć do małego garnka i zalać bulionem i gotować pod przykryciem na małym ogniu. 

Na patelni, na której smażyło się mięso rozgrzać dodatkowy tłuszcz i usmażyć na złoto cebulę. Dołożyć ją do mięsa. Marchewkę pokroić w kostkę i również wrzucić do mięsa. Całość gotować do momentu, aż mięso i marchew będzie miękka. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można go zagęścić mąką.
Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz