Kolejna odsłona pierogów. Jak szaleć to szaleć :) Tym razem na słodko.
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 - 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka oleju
Na farsz:
- 500 g twarogu
- 1 jajko
- kilka łyżek cukru (ok 4 - 5 w zależności od upodobań)
Na sos truskawkowy:
- 150 g truskawek (u mnie mrożone)
- 3 łyżki cukru pudru
Twaróg, jajko i cukier zmiksować na gładką masę. Truskawki pozostawić do rozmrożenia.
Mąkę wymieszać z solą i stopniowo dodawać wody. Zagniatać ciasto aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie przyklejało się do rąk. (Można również wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić na najwolniejszych obrotach). Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i do wrzątku wrzucać pierogi. Gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia.
Rozpuszczone truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Wlać do rondelka i podgrzać chwilę, następnie przecedzić przez sito by pozbyć się pestek i uzyskać gładki sos. Jeszcze raz przelać do rondelka i podgrzać. Ciepłym sosem polewać pierogi.
Smacznego.
mmm... proszę, podziel się!
OdpowiedzUsuńTak, szaleć! Szaleję za nimi na sam widok :D I nie proszę, żebyś się podzieliła, po prostu je porywam i pożeram ;P
OdpowiedzUsuńPyycha...zatęskniło mi się za pierożkami z serem na słodko!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo częstujcie się :D
OdpowiedzUsuńpierogi z serem i do tego z takim sosem, bajka :)))
OdpowiedzUsuń