piątek, 24 lutego 2012

Pierogi z serem na słodko polane sosem truskawkowym

Kolejna odsłona pierogów. Jak szaleć to szaleć :) Tym razem na słodko.


Składniki:
Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 - 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka oleju
Na farsz:
  • 500 g twarogu
  • 1 jajko
  • kilka łyżek cukru (ok 4 - 5 w zależności od upodobań)
Na sos truskawkowy:
  • 150 g truskawek (u mnie mrożone)
  • 3 łyżki cukru pudru


Twaróg, jajko i cukier zmiksować na gładką masę. Truskawki pozostawić do rozmrożenia.

Mąkę wymieszać z solą i stopniowo dodawać wody. Zagniatać ciasto aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie przyklejało się do rąk. (Można również wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić na najwolniejszych obrotach). Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i do wrzątku wrzucać pierogi. Gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia. 

Rozpuszczone truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Wlać do rondelka i podgrzać chwilę, następnie przecedzić przez sito by pozbyć się pestek i uzyskać gładki sos. Jeszcze raz przelać do rondelka i podgrzać. Ciepłym sosem polewać pierogi.
Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Tak, szaleć! Szaleję za nimi na sam widok :D I nie proszę, żebyś się podzieliła, po prostu je porywam i pożeram ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyycha...zatęskniło mi się za pierożkami z serem na słodko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę bardzo częstujcie się :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pierogi z serem i do tego z takim sosem, bajka :)))

    OdpowiedzUsuń