niedziela, 12 lutego 2012

Meksykański kociołek

Sroga zima podobno nas opuszcza. Całe szczęście bo już nie mogę doczekać się wiosny, pączków na drzewach, świeżej trawy, słoneczka, lekkiego wietrzyku, świergotu ptaków..... Ale póki jeszcze  za oknem -5 st. to trzeba się rozgrzać dobrym obiadem. Dzisiaj Meksykański kociołek znaleziony na tej stronie. Polecam, danie jest sycące, bardzo smacznego i łatwe w przygotowaniu.


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża lub 2 średnie cebule
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka pomidorów w kawałkach w zalewie
  • 1 duża lub 2 mniejsze papryki (u mnie czerwone)
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz, sól
  • majeranek, chilli, papryka ostra, bazylia, oregano

Cebulę obrać i pokroić drobno. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Dodać mięso i smażyć aż straci różowy kolor. Podlać wodą i dusić mięso. Dodać pomidory z puszki razem z zalewą. Pokroić w kostkę paprykę i również dodać do mięsa, wymieszać. Dusić aż papryka zmięknie. Na koniec dodać fasolę czerwoną oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem a także pozostałymi przyprawami według upodobań ostrości. Można również dodać czosnek. Dusić jeszcze chwilę. Podawać z makaronem, ziemniakami lub kaszą, dobrze smakuje też z samym chlebem.
Smacznego. 


2 komentarze: