Sroga zima podobno nas opuszcza. Całe szczęście bo już nie mogę doczekać się wiosny, pączków na drzewach, świeżej trawy, słoneczka, lekkiego wietrzyku, świergotu ptaków..... Ale póki jeszcze za oknem -5 st. to trzeba się rozgrzać dobrym obiadem. Dzisiaj Meksykański kociołek znaleziony na tej stronie. Polecam, danie jest sycące, bardzo smacznego i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża lub 2 średnie cebule
- puszka fasoli czerwonej
- puszka pomidorów w kawałkach w zalewie
- 1 duża lub 2 mniejsze papryki (u mnie czerwone)
- koncentrat pomidorowy
- pieprz, sól
- majeranek, chilli, papryka ostra, bazylia, oregano
Cebulę obrać i pokroić drobno. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Dodać mięso i smażyć aż straci różowy kolor. Podlać wodą i dusić mięso. Dodać pomidory z puszki razem z zalewą. Pokroić w kostkę paprykę i również dodać do mięsa, wymieszać. Dusić aż papryka zmięknie. Na koniec dodać fasolę czerwoną oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem a także pozostałymi przyprawami według upodobań ostrości. Można również dodać czosnek. Dusić jeszcze chwilę. Podawać z makaronem, ziemniakami lub kaszą, dobrze smakuje też z samym chlebem.
Smacznego.
proste smaczne nic wiecej nie trzeba.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, polecam :)
OdpowiedzUsuń