- włoszczyzna (3 marchewki, por, seler, korzeń pietruszki)
- kilka plastrów boczku
- kawałek mięsa
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- liść laurowy, pieprz, sól, majeranek
Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić mięso i zagotować wodę. (Można też dodać kostkę rosołową). Włoszczyznę opłukać, marchew oskrobać, wrzucić do garnka.
Boczek pokroić w kostkę i na patelni podsmażyć aż wytopi się tłuszcz. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie.
Gdy warzywa w zupie będą już miękkie, wyjąć je, mięso również. Odlać szklankę bulionu. Włoszczyznę wyrzucić, zostawić do ostygnięcia jedynie marchew. Połowę ziemniaków obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę z boczkiem, marchew oraz ziemniaki dodać do zupy.
Pozostałą część ziemniaków również obrać, umyć, pokroić i ugotować w osobnym garnku. Odcedzić. Zalać szklanką bulionu i zmiksować, dodać do zupy. Przyprawić do smaku.
Smacznego :)
Przepis super, próbowałem.
OdpowiedzUsuńOliwka śliczna, pozdrowienia