wtorek, 7 lutego 2012

Kartoflanka

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca  zupa na zimne, zimowe dni. Polecam :)



Składniki:
  • włoszczyzna (3 marchewki, por, seler, korzeń pietruszki)
  • kilka plastrów boczku
  • kawałek mięsa
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • liść laurowy, pieprz, sól, majeranek

Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić mięso i zagotować wodę. (Można też dodać kostkę rosołową). Włoszczyznę opłukać, marchew oskrobać, wrzucić do garnka. 
Boczek pokroić w kostkę i na patelni podsmażyć aż wytopi się tłuszcz. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie.

Gdy warzywa w zupie będą już miękkie, wyjąć je, mięso również. Odlać szklankę bulionu. Włoszczyznę wyrzucić, zostawić do ostygnięcia jedynie marchew. Połowę ziemniaków obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę z boczkiem, marchew oraz ziemniaki dodać do zupy. 

Pozostałą część ziemniaków również obrać, umyć, pokroić i ugotować w osobnym garnku. Odcedzić. Zalać szklanką bulionu i zmiksować, dodać do zupy. Przyprawić do smaku.
Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Przepis super, próbowałem.
    Oliwka śliczna, pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń