wtorek, 30 kwietnia 2013

Łazanki z mięsem

Bazą do łazanek kapusta i pieczarki. Tym razem postanowiłam dodać jeszcze do nich mięso mielone. Po raz kolejny wyszło bardzo smaczne i sycące danie i co najważniejsze bardzo szybkie w przygotowaniu :)


Składniki (inspiracja tutaj):
  • 300g makaronu łazanki
  • 500g mielonego mięsa
  • 500g kapusty kiszonej
  • 300g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek, sól, pieprz


Kapustę pokroić, wrzucić do dużego garnka i zalać dwiema szklankami wody (jeżeli jest bardzo kwaśna wcześniej należy ją przepłukać wodą). Delikatnie posolić, popieprzyć i dodać majeranek. Gotować na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki wyszorować i pokroić drobno. Cebulę i pieczarki podsmażyć na patelni wraz z przeciśniętym czosnkiem. Gdy pieczarki zmiękną posolić i popieprzyć, dodać do garnka z kapustą. Na tej samej patelni podsmażyć mięso mielone, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem, również dodać do garnka. 

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Do miękkiej kapusty z pieczarkami i mięsem dodać makaron. Wymieszać dokładnie i doprawić w razie potrzeby.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz