poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Jogurtowa babka czekoladowa z polewą czekoladową

To co widzę za oknem wprawia mnie w przerażenie. Mam wrażenie, że ktoś sobie z nas żartuje i nieźle się przy tym bawi. Jest kwiecień, a śniegu więcej niż w grudniu. Strasznie dołująca jest taka pogoda :( Chciałabym już słoneczko...
Na poprawę nastroju (chociaż na moment) wilgotna babka czekoladowa, znaleziona na Moich Wypiekach.


Składniki:
Ciasto:
  • 125g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanka kakao
Polewa:
  • 50 ml mleka
  • 70g czekolady
  • 30g masła


Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie wbijać po jednym jajku i dokładnie zmiksować. Dodać jogurt, krótko wymieszać. Mąkę przesiać wraz z kakao, proszkiem i sodą, zmiksować do połączenia się składników. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, wlać ciasto, wyrównać. Babę piec w temp. 150st. przez ok 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i delikatnie wyjąc z formy.

Do garnuszka wlać mleko, dodać posiekaną czekoladę oraz masło. Mieszać aż składniki się rozpuszczą i połączą, tworząc gładką polewę. Polać nią ciasto i poczekać aż polewa zastygnie.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz