piątek, 26 kwietnia 2013

Spaghetti boscaiola

Czyli pomysł na szybki i smaczny obiad. Połączenie boczku, pieczarek, cebuli ze śmietaną i makaronem to połączenie doskonałe :)


Składniki (źródło klik):
  • 400g makarony spaghetti
  • 300g pieczarek
  • 150g boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 150g parmezanu lub innego żółtego sera
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzaną patelnię, przykryć przykrywką i podsmażać aż z boczku wytopi się tłuszcz. Cebulę i czosnek pokroić drobno, pieczarki w plasterki, dodać wszystko do boczku i smażyć aż do odparowania wody z pieczarek. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, trzymać w cieple. Do pieczarek i boczku dodać śmietanę i część startego sera, doprawić solą i pieprzem, gotować do zagęszczenia. Makaron wyłożyć na talerze, polać obficie sosem i udekorować resztą sera (można dodać również posiekany szczypior).
Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Jako że ja jestem makaroniara, wciągam wszystko co z makaronem. Świetne !!!

    OdpowiedzUsuń