środa, 1 maja 2013

Smażona chałka z cukrem pudrem

Czyli pomysł na szybkie śniadanie, gdy już znudziły się naszym dzieciom wszelkie kanapki. Jest to też fajny sposób na wykorzystanie suchej chałki zalegającej gdzieś w chlebowniku ;)



Składniki:

  • kilka plastrów chałki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier puder

Jajko wbić do miseczki, roztrzepać widelcem, dolać mleko. Każdy plaster chałki maczać dokładnie w przygotowanej masie i smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle z obu stron na rumiano. Usmażoną chałkę odkładać na papierowy ręcznik by odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerzyk i obficie posypać cukrem pudrem. Podawać samą z cukrem lub z owocami, dżemem bądź innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)

 

1 komentarz:

  1. No to już ewidentnie słodki smak dzieciństwa :) Chałka jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń