poniedziałek, 22 lipca 2013

Lekkie spaghetti ze szpinakiem

Przyznam się szczerze, że nigdy w życiu nie jadłam szpinaku. Kojarzył mi się z zieloną i niedobrą papką. Jednak, gdy znalazłam ten przepis, postanowiłam zaryzykować i spróbować go przygotować. Wyszło bardzo smaczne, sycące i lekkie danie na obiad. Zmieniłam w nim kilka drobnych składników - makaron świderki na pełnoziarniste spaghetti, pominęłam śmietankę i parmezan. Polecam :)


Składniki:
  • 50g spaghetti pełnoziarnistego
  • 100g mięsa z piersi kurczaka/indyka
  • 200g świeżego szpinaku
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • tarty parmezan (opcjonalnie)

Cebulę i czosnek drobno pokroić, wrzucić na patelnię i poddusić pod przykryciem. Mięso pokroić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka i wrzucić na patelnię, podsmażyć. Szpinak porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerzu wyłożyć makaron a na to kurczaka ze szpinakiem.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Świetne danie!U mnie ostatnio też trwa szaleństwo ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno z moich ulubionych dań obiadowych ;)

    OdpowiedzUsuń