poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Ciasto bananowe z borówkami

Ciasto to powstało ponieważ miałam sporo bardzo dojrzałych bananów a także borówki amerykańskie. Pomyślałam, że upiekę ciasto bananowe, które będzie słodkie i dodam do niego kwaśne borówki. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie jest to nic niezwykłego, ale moja rodzina bardzo lubi takie zwykłe, proste ciasta, które można konsumować przy kawie bądź herbacie. 
Przepis na ciasto bananowe znalazłam tutaj.


Składniki:
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 dojrzałe średniej wielkości banany
  • 250g borówek

Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na papkę. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując (masa może się zważyć). Następnie przesiać mąkę wraz z sodą i proszkiem, zmiksować krótko. Na koniec dodać rozgniecione banany, wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto, wyrównać, na wierzch wyłożyć gęsto borówki. Ciasto piec w temp. 190 stopni ok. 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Chlebki bananowe są pyszne i proste w wykonaniu- takie wypiki lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń