Kolejna propozycja na śniadanie dla dzieci. Czemu kasza jaglana, ponieważ jest jedną z najzdrowszych kasz. Trochę zapomniana, mam nadzieję, że wróci do łask, sama spożywam ją prawie codziennie, staram się również ją przemycić do diety córki. Zalety: zawiera mnóstwo witamin jak B1, B2 i B6 oraz  składników mineralnych takich jak fosfor, magnes, wapń, potas, żelazo, nie zawiera glutenu, ma właściwości rozgrzewające, jest lekkostrawna, można ją spożywać zarówno na słodko jak i słono. Przepis na kaszkę z miodem znalazłam tutaj i bardzo go polecam. Nie ukrywam, że troszkę tej kaszki wyjadłam dziecku bo była bardzo smaczna, zwłaszcza w połączeniu z owocami.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 szklanki wody
 - 1/2 szklanki kaszy jaglanej
 - 2 łyżki miodu
 - 1 banan
 - 100g owoców leśnych (mrożonych)
 - 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie do owoców)
 
Owoce rozpuścić, rozpuszczone zmiksować z 1 łyżką miodu (gdyby były zbyt kwaśne dodać cukier puder). 
Kaszę przelać wrzątkiem, odcedzić, wsypać do rondelka  i zalać wodą. Gotować ok 15 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Dodać drugą łyżkę miodu oraz banana, zmiksować aż kaszka będzie miała kremową konsystencję. Do miseczki wyłożyć kilka łyżek kaszki, polać sosem owocowym.
Smacznego :)
uwielbiam takie kaszki! :)
OdpowiedzUsuń