środa, 5 lutego 2014

Szwedzkie ciasto waniliowe

Czasami zdarzy się taki dzień, że wszystko trzeba robić "na wariata" bo za chwilę przyjdą goście. Ostatnio i ja miałam taki dzień i bałam się, że nie zdążę nic upiec. Wybór padł na to ciasto i mogę powiedzieć, że to był bardzo dobry wybór. Ciasto wyszło bardzo delikatne niczym biszkopt z przyjemnym, waniliowym kremem. Na stole bardzo ładnie się prezentowało, chociaż tak naprawdę wcale się przy nim nie napracowałam. Dodatkowo każdy kawałek polałam ciepłym musem z owoców leśnych jaki mi pozostał po przyrządzeniu kaszki dla dziecka. Powiem tylko, że każdy z gości poprosił o dokładkę :)


Składniki:
Ciasto:
  • 3 jajka
  • 180g cukru (dałam 125g)
  • 130g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml wrzącej wody
Krem:
  • 125g masła
  • 4 łyżki cukru waniliowego (dałam 3)
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Mąkę przesiać z proszkiem. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę, zmiksować, na koniec wlać wrzącą wodę, wymieszać. Okrągłą formę (u mnie 22 cm, aby było wyższe można użyć mniejszej formy) wyłożyć papierem do pieczenia (same dno), przelać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 175 stopni przez 40 minut, wystudzić. Zimne przekroić na pół.

Do garnuszka wrzucić masło, mleko i cukier waniliowy, zagotować. Gotować ok 10 minut do lekkiego zgęstnienia (gdyby krem nie chciał zgęstnieć dodać 1 łyżkę maki ziemniaczanej i szybko wymieszać). Zdjąć z ognia, przestudzić. 

Dolny krążek posmarować kremem, przykryć drugim plackiem i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)


Źródło przepisu: tutaj

3 komentarze: