piątek, 21 marca 2014

Ciasto styropian

Już od bardzo dawna to ciasto mnie intrygowało, chociaż muszę przyznać, że gdy zobaczyłam je po raz pierwszy na jakimś blogu nie zrobiło na mnie wrażenia. Jedynie ta dziwna nazwa. W końcu i ja postanowiłam się przekonać jaki smak ma to ciasto i czy w ogóle jest warte zachodu. Nie zawiodłam się i nie przypuszczałam nawet, że wyjdzie tak dobre. Na pewno wrócę do niego nie jeden raz. Jak mogę opisać jego smak? Jednym słowem: doskonały, serio. Nie za słodki, lekko przełamany kwaśnym dżemem i to kokosowe wnętrze. Pychota, polecam bardzo :)


Składniki:
Ciasto:
  • 240g mąki
  • 150g margaryny/masła
  • 80g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 660 ml śmietany 12% (dałam 18%)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 80g cukru
 Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Wszystkie składniki wrzucić do misy robota i wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, schować do woreczków i schłodzić ok. 30 minut w zamrażalniku. Niewielką formę do pieczenia lekko posmarować tłuszczem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia.

Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i wyłożyć nią dno i boki formy. Podpiec w piekarniku przez 10 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć, chwilę przestudzić. Ciasto wysmarować dżemem z czarnej porzeczki.

Śmietanę zmiksować z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Pianę przełożyć do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Drugą część ciasta pokruszyć lub zetrzeć na tarce i wyłożyć na wierzch ciasta tworząc warstwę kruszonki. Ciasto piec przez 50 - 60 minut w temp. 180 stopni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Hmm, wygląda naprawdę dobrze. jak patrzę na listę składników, to wydaje się byc całkiem całkiem. W związku z tym bedzie to mój następny wypiek:)

    OdpowiedzUsuń