poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Sernik królewski

Dzisiaj zapraszam na serniczek. Mogę powiedzieć, że jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, jednak nie trafi do grona moich ulubionych. Ja preferuję serniki bardziej kremowe, maziste, a jednocześnie lekkie w swojej formie. Ten jest bardzo zwarty i zbity. Jednak nie zniechęcajcie się, uważam, że na świątecznym stole będzie się prezentować wyśmienicie. 

Jeszcze słowo na temat ilości składników na ciasto. Ja je zmniejszyłam i to był błąd, ponieważ zabrakło mi ciasta na kruszonkę. Polecam więc trzymać się oryginalnego przepisu (tutaj) i takie też proporcje Wam podam.


Składniki:
Ciasto:
  • 3 żółtka
  • 200g masła
  • 250g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 800g twarogu (może być wiaderkowy)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • kila kropel aromatu waniliowego

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika, drugą rozwałkować i wyłożyć dno formy (wcześniej formę wyłożyć papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 stopni przez 15 minut. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Do misy miksera wrzucić twaróg, mąkę oraz cukier puder, zmiksować. Następnie dodać masło, zmiksować, następnie wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując oraz aromat. Gotową masę serową wylać na podpieczony spód. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch sernika. 

Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec w temp. 160 stopni przez ok 60 minut. Ostudzić i wstawić go lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)



3 komentarze: