piątek, 22 sierpnia 2014

Placek owsiany z prażonym jabłkiem i twarogiem

To mój hit ostatnich dni zaraz po plackach z płatków jaglanych (jutro przepis na blogu :) ). Robi się go bardzo szybko, za to jest bardzo pożywny, smaczny, sycący i nadal fit, po prostu idealny na śniadanie. Wypróbujcie go bo warto!


Składniki:
Na placek:
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • woda
Dodatkowo:
  • 2 - 3 średnie jabłka
  • cynamon
  • ksylitol
  • 100g chudego twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Płatki, otręby i siemię wsypać do miseczki, wlać wodę (najlepiej ciepłą) tylko tyle by przykryła płatki, odstawić do napęcznienia. Gdy płatki podwoją swoją objętość wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Patelnię rozgrzać, rozpuścić odrobinę oleju kokosowego, wylać przygotowaną masę i smażyć placek na niewielkim ogniu. Przewrócić na drugą stronę gdy będzie dobrze ścięty.

W miseczce wymieszać ze sobą twaróg z cukrem (1 łyżeczka) oraz jogurtem naturalnym, odstawić.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki wody, szczyptę cynamonu i opcjonalnie ksylitol, jabłka prażyć aż zmiękną i puszczą sok.

Na talerzu położyć omlet, posmarować go twarogiem, na to wyłożyć łyżkę uprażonych jabłek, posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) Przepis koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. omlecik świetny, aż tutaj poczułam ten aromat :)

    OdpowiedzUsuń