sobota, 9 sierpnia 2014

Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami (bez pieczenia)

Przepyszna, delikatna, kremowa, lekko słodka, idealna na upały bo nie trzeba jej piec, jedynie wystarczy ją porządnie schłodzić i zajadać ze smakiem. Niestety nie jest fit, ale dla niej warto zgrzeszyć ;)


Składniki:
Na spód:
  • 250g maślanych herbatników 
  • 100g masła
Krem:
  • 350g serka Mascarpone (użyłam serka Twój Smak)
  • 400 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 200g białej czekolady
  • 2 fixy do śmietany
  • ok 250g borówki amerykańskiej
  • cukier puder do oprószenia



Herbatniki i masło wrzucić do misy robota i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Masę przełożyć do formy do tarty, wyrównać i dokładnie wgnieść w dno oraz boki formy. Wstawić do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.

W międzyczasie przygotować krem. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno wraz z fixami, dodać serek oraz ostudzoną czekoladę, zmiksować krótko do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do schłodzenia. (Ja do kremu dodałam jeszcze 50g wiórków kokosowych)

Po około 30 minutach z lodówki wyjąć formę do tarty oraz miskę z kremem. Krem wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać, na wierzch wysypać borówki. Tartę ponownie wstawić do lodówki i schłodzić najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)



Przepis (z moimi zmianami) znalazłam tutaj.

3 komentarze:

  1. Ja bym zgrzeszyła bez mrugnięcia okiem. Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojj ja zgrzeszyłam i to nie jeden raz ;P

      Usuń