poniedziałek, 23 lipca 2012

Sernik z borówką amerykańską

Sernik ten to wynik kolejnego mojego eksperymentu. Inspirowałam się tym przepisem, ale postanowiłam zrobić sernik po swojemu. Przyznam nieskromnie, że wyszedł rewelacyjny. Kremowy ser, kwaśne borówki i słodka polewa, pycha! :)


Składniki:
Spód:
  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
Ser:
  • 700 g sera wiaderkowego
  • 3 jajka
  • budyń waniliowy
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 115 g cukru pudru
  • 250 g borówek amerykańskich
Polewa:
  • 25 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 3 - 4 łyżeczki kakao


Herbatniki rozkruszyć blenderem i połączyć z roztopionym masłem ponownie miksując. Powinna powstać dość lepka masa. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wsypać do formy i ugnieść ręką, by wypełniła cały spód oraz boki do połowy wysokości. 

Za pomocą miksera połączyć ze sobą ser, 1 całe jajko, 2 żółtka, budyń waniliowy, skórkę oraz sok z cytryny. Pozostałe 2 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Pianę delikatnie połączyć z masą serową, na koniec wsypać borówki i krótko wymieszać. Masę serową wylać na przygotowany spód, wyrównać i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piec ok 1 h w temp. 180st. W połowie pieczenia można go przykryć folią aluminiową aby się za bardzo nie przypiekł. Sernik niestety może popękać (mój pękł ale gdy polałam go polewą prawie nic nie było widoczne.)

Gdy sernik będzie upieczony, pozostawić go przez kilka minut w piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Do miski wrzucić połamaną czekoladę, masło oraz kakao. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż składniki się rozpuszczą, połączą a polewa zrobi się płynna. Wylać na sernik i rozprowadzić po wierzchu. Sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)  


4 komentarze:

  1. Pyszne smaki i piękny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, nie dość, że borówka, to jeszcze czekolada, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam go wczoraj- trochę zmieniłam przepis, ale wyszedł pyszny! mam tylko jedna uwagę- za nic w świecie nie udaloby mi się wyłożyć formy kruszonką z takiej ilości herbatników i masła, jaka jest w przepisie. Ja użyłam 220 g herbatników i ok. 4 razy więcej masła, niż jest w przepisie, a i tak nie udalo mi się pokryć całej formy. Być może należało zmiksowac te herbatniki z masłem, a ja tylko zmieszałam je łyżką? Jesli tak, to powinno być to wyraźnie napisane w przepisie. Tak czy inaczej pomysł świetny, to najciekawszy przepis na sernik z borówkami, jaki znalazłam w Internecie, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najpierw zmiksowałam herbatniki na (prawie) mąkę następnie dodałam roztopione masło i ponownie zmiksowałam końcówką typu "hak" do wyrabiania ciasta na chleb. Powstała lepka masa i nią wyłożyłam dno oraz boki formy (ale tylko do połowy wysokości co widać na zdjęciach).
      Dziękuje za komentarz, zaraz poprawię przepis aby był lepiej zrozumiały.
      Pozdrawiam!

      Usuń