piątek, 4 stycznia 2013

Zupa zacierkowa z cebulą i boczkiem

Witam w Nowym Roku! :) Mam nadzieję, że będzie on jeszcze lepszy od poprzedniego :)

Ostatnio coraz częściej mam ochotę na zupy. Pewnie jest to spowodowane pogodą, bo wiadomo, że nic tak nie rozgrzeje jak dobra zupka. Tym razem wymyśliłam sobie zupę zacierkową z dodatkiem ziemniaków, cebuli i boczku. Wyszła bardzo gęsta i sycąca.


Składniki:
  • kawałek mięsa
  • kawałek pora
  • 2 duże marchewki
  • kawałek selera
  • mały kurzeń pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże cebule
  • 6 dużych ziemniaków
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 250g makaronu zacierki
  • pieprz, sól, majeranek

Mięso zalać wodą i zagotować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka z mięsem wrzucić marchew, por, seler, pietruszkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości warzyw.

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, poczekać aż wytopi się tłuszcz. Cebulę obrać, drobno pokroić i wraz z przeciśniętym czosnkiem dodać do boczku. Smażyć aż cebula zmięknie.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z garnka wyjąć pora, seler i pietruszkę. Wrzucić za to cebulę z boczkiem oraz ziemniaki i makaron zacierki. Gotować ok 10-15 minut aż ziemniaki będę miękkie a makaron napęcznieje. (Ja dodatkowo blenderuje mięso) Przyprawić do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem. Podawać gorącą.
Smacznego :)

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz