piątek, 25 stycznia 2013

Pancakes jogurtowo - budyniowe

Pyszne i szybkie placuszki na śniadanie. Podawałam je z serkiem owocowym. Znalezione tutaj.


Składniki:
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • szczypta soli
  • 280g jogurtu naturalnego
  • 120g mąki
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego o smaku śmietankowym
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jogurtem. Do żółtek przesiać mąkę, cukier puder, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko na gładką masę, na koniec dodać ubite białka i połączyć z resztą składników. Placuszki smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)

 

8 komentarzy:

  1. Boski przepis!! jutro moja córcia będzie miała pyszne śniadanko.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uuuuaaa jakie puchate! :D ile wychodzi tych placuszków ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok 20 ale dokładnej liczby nie powiem bo zostały konsumowane niemalże prosto z patelni ;)

      Usuń
  3. Aaa, idealne! Rumiane, grubaśne, proszą się o zjedzenie :))

    OdpowiedzUsuń