piątek, 1 lutego 2013

Placuszki jabłkowo - owsiane

Zdrowe, syte, owocowe i szybkie w wykonaniu - czego chcieć więcej na weekendowe śniadanie :)

Znalezione na tej stronie.


Składniki:
  • 90 ml mleka
  • 2 łyżki płatków owsianych (dałam 3)
  • 1 jabłko
  • 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (ja dałam cynamon)
  • 100g mąki pszennej

Płatki owsiane zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. Jabłko obrać, pokroić i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę. Do płatków dodać żółtko, cukier puder, kakao, cynamon oraz starte jabłko, wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Na koniec dodać ubite białko i delikatnie wszystko wymieszać. Placuszki smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Podawać z dżemem, marmoladą, ulubionym serkiem lub oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :)

   

6 komentarzy:

  1. ale pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mleko można zastąpić np. maślanką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale masa może wyjść dość gęsta

      Usuń