niedziela, 10 lutego 2013

Śniadaniowa frittata z papryką, szynką, żółtym serem i szczypiorkiem z chlebem żytnim

Śniadanie to jest bardzo łatwe i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Jajka z dodatkiem warzyw są bardzo smaczne i sycące a dodatek chleba żytniego sprawia, że jest to śniadanie również zdrowe. Ja do swojego "omletu" wrzuciłam to co miałam w lodówce czyli czerwoną paprykę, trochę sera żółtego, wędlinę i szczypiorek. 


Składniki:
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • kawałek papryki
  • kawałek żółtego sera
  • 2 plastry wędliny drobiowej
  • sól, pieprz
  • 2 plastry żytniego chleba  

Paprykę, wędlinę, ser żółty pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Do miseczki wbić jajka, rozbełtać, dodać warzywa, przyprawić. Patelnię rozgrzać i wlać kroplę oliwy, wlać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu aż masa się zetnie. Przewrócić na drugą stroną i smażyć dalej. Gdy frittata będzie dobrze ścięta i wysmażona przełożyć ją na talerz. Podawać z chlebem żytnim.
Smacznego :)

   

4 komentarze: