czwartek, 27 lutego 2014

Oponki serowe

W taki dzień jak dzisiaj nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego, tłustego i niestety niezdrowego. Wybrałam oponki serowe, gdyż w robieniu takich prawdziwych pączków czuje się jeszcze niepewnie. Mimo wszystko ja dzisiaj podziękuję za pączka ale pewnie mąż i córka nie odmówią kilku pysznym oponkom.


Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 250g twarogu chudego ( w oryginale mascarpone 250g)
  • 1/3 szklanki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Twaróg zmielić lub zmiksować w malakserze, dodać jajka, cukier, przesianą mąkę i sodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je (podsypując obficie mąką) na grubość ok 1,5 cm. Szklanką wycinać kółka, kieliszkiem zrobić w środku mały otwór. W garnuszku rozgrzać olej. Usmażyć jedną oponkę na próbę (lub np. dziurkę pozostałą z wycinania ciasta). Oponka powinna się smażyć 2 - 3 minuty z każdej strony i nabrać złoto - brązowego koloru. Po usmażeniu odsączać je na papierowym ręczniku, gdy ostygną oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :)



2 komentarze: