sobota, 16 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką

Przepyszne ciasto, idealne do popołudniowej kawki lub herbatki. Bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki i utrzeć ze sobą, do tego śliwki i kruszonka z dodatkiem płatków migdałowych. Pycha! :)


Składniki:
Ciasto:
  • 240g mąki pszennej
  • 240g cukru (dałam 200g)
  • 240g miękkiego masła (dałam 220g)
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400g sliwek
Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 50g płatków migdałowych
  • 90g masła
  • 50g cukru

Białka oddzielić od żółtek. Śliwki umyć, wyjąć pestki i przekroić na połówki (te duże przekroić na ćwiartki).

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę, wlewać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiać z proszkiem, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do ciasta. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch wyłożyć śliwki, lekko dociskając.

Przygotować kruszonkę: masło rozpuścić. W misce wymieszać mąkę z cukrem i płatkami migdałowymi, wlać masło i wszystko wymieszać. Gdyby kruszonka była zbyt mokra dodać 1 lub 2 łyżki mąki. Kruszonkę (rozcierając między palcami) wysypać na śliwki.

Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 - 50 minut w temp.180 stopni. lub to tzw. "suchego patyczka". Ciasto ostudzić, kroić jak będzie całkowicie zimne.
Smacznego :)



Przepis pochodzi z tej strony.

1 komentarz: