niedziela, 15 lipca 2012

Gulasz z ciecierzycą

Szybkie i proste danie na obiad z bardzo zdrową ciecierzycą którą odkryłam niedawno. Jest w nim wszystko co lubię, czyli pieczarki z cebulką oraz młoda marchewka. 
Ciecierzyca pochodzi z Zachodniej Azji, jest bardzo cennym źródłem białka, węglowodanów, minerałów takich jak fosfor, wapń, cynk oraz witamin jak kwas foliowy, witaminy z grupy B, A, C, E, K. Do tego, co na pewno ucieszy wiele kobiet, cieciorka jest niskokaloryczna (jedynie 160 kcal na 100g). Na pewno pojawi się w mojej kuchni jeszcze nie raz jako dodatek do sałatek lub innych potraw na gorąco.


Składniki:
  • 250g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 młode marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść ciecierzycy
  • sól, pieprz


Cieciorkę namoczyć w wodzie dzień wcześniej, następnie gotować ją przez 40 minut do miękkości (nie solić wody), odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z przeciśniętym czosnkiem. Pieczarki i marchewkę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli, poddusić pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok a marchewka zmięknie dodać ugotowaną cieciorkę, przyprawić, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut do odparowania płynu.
Smacznego :) 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciecierzycę. Gulasz to fajny pomysł na wykorzystanie jej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cieciorkę :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń