niedziela, 22 lipca 2012

Rolada truskawkowa z polewą z białej czekolady

Roladę tą wypatrzyłam na tej stronie. Przyznaję, jest czasochłonna, ale prosta w przygotowaniu. Za to jej smak rekompensuje stanie w kuchni. Bałam się, że będzie za słodka, ale myliłam się. Rolada jest doskonała a połączenie truskawek i białej czekolady to strzał w dziesiątkę :) Polecam bardzo!


Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 125 g mąki
  • 125 g cukru
  • 3 łyżki gorącej wody
Nadzienie:
  • 350 ml śmietany 36%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki dżemu truskawkowego
Polewa:
  • 50 ml śmietany 36%
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z połową odmierzonego cukru oraz 3 łyżkami wody na puszystą masę. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać resztę cukru. Na masę żółtkową wyłożyć ubite białka. Na wierzch przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia (taką, która jest w komplecie z piekarnikiem) wyłożyć papierem do pieczenia, na to wylać ciasto i równomiernie je rozsmarować. Biszkopt piec ok 20 minut (należy go pilnować bo zbyt długo pieczony będzie za suchy i ciężki do zwijania). Upieczony biszkopt wyjąć, przykryć wilgotną ściereczką i zwinąć w ciasną roladę. Zostawić do ostygnięcia.

Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, wymieszać aby nie było grudek i zostawić do wystudzenia. 350 ml śmietany ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zimną galaretkę wlać stopniowo do śmietany, miksując cały czas. Na koniec dodać 3 łyżeczki dżemu truskawkowego, zmiksować.

Do miski wlać 50 ml śmietany, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz połamaną czekoladę. Miskę postawić na garnek z gotującą się wodą. Mieszać aż masa się rozpuści i będzie płynna. Gotową polewę odstawić.

Zimną roladę rozwinąć i wyłożyć na niego piankę truskawkową (ja nie zużyłam całej, więc to co zostało przelałam do pucharków i wstawiłam do lodówki, po kilku godzinach mieliśmy gotowy deser ;) ). Biszkopt ponownie zwinąć w roladę i polać polewą, wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie chłodziło się całą noc).
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. nigdy jeszcze nie robiłam rolady.
    Twoja? świetna. rolujesz ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest moja, znalazłam ją tutaj: http://smakowidlo.blogspot.com/2011/11/rolada-truskawkowa-z-polewa-z-biaej.html

      Usuń