poniedziałek, 23 lipca 2012

Sernik z borówką amerykańską

Sernik ten to wynik kolejnego mojego eksperymentu. Inspirowałam się tym przepisem, ale postanowiłam zrobić sernik po swojemu. Przyznam nieskromnie, że wyszedł rewelacyjny. Kremowy ser, kwaśne borówki i słodka polewa, pycha! :)


Składniki:
Spód:
  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
Ser:
  • 700 g sera wiaderkowego
  • 3 jajka
  • budyń waniliowy
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 115 g cukru pudru
  • 250 g borówek amerykańskich
Polewa:
  • 25 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 3 - 4 łyżeczki kakao


Herbatniki rozkruszyć blenderem i połączyć z roztopionym masłem ponownie miksując. Powinna powstać dość lepka masa. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wsypać do formy i ugnieść ręką, by wypełniła cały spód oraz boki do połowy wysokości. 

Za pomocą miksera połączyć ze sobą ser, 1 całe jajko, 2 żółtka, budyń waniliowy, skórkę oraz sok z cytryny. Pozostałe 2 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Pianę delikatnie połączyć z masą serową, na koniec wsypać borówki i krótko wymieszać. Masę serową wylać na przygotowany spód, wyrównać i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piec ok 1 h w temp. 180st. W połowie pieczenia można go przykryć folią aluminiową aby się za bardzo nie przypiekł. Sernik niestety może popękać (mój pękł ale gdy polałam go polewą prawie nic nie było widoczne.)

Gdy sernik będzie upieczony, pozostawić go przez kilka minut w piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Do miski wrzucić połamaną czekoladę, masło oraz kakao. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż składniki się rozpuszczą, połączą a polewa zrobi się płynna. Wylać na sernik i rozprowadzić po wierzchu. Sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)  


niedziela, 22 lipca 2012

Rolada truskawkowa z polewą z białej czekolady

Roladę tą wypatrzyłam na tej stronie. Przyznaję, jest czasochłonna, ale prosta w przygotowaniu. Za to jej smak rekompensuje stanie w kuchni. Bałam się, że będzie za słodka, ale myliłam się. Rolada jest doskonała a połączenie truskawek i białej czekolady to strzał w dziesiątkę :) Polecam bardzo!


Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 125 g mąki
  • 125 g cukru
  • 3 łyżki gorącej wody
Nadzienie:
  • 350 ml śmietany 36%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki dżemu truskawkowego
Polewa:
  • 50 ml śmietany 36%
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z połową odmierzonego cukru oraz 3 łyżkami wody na puszystą masę. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać resztę cukru. Na masę żółtkową wyłożyć ubite białka. Na wierzch przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia (taką, która jest w komplecie z piekarnikiem) wyłożyć papierem do pieczenia, na to wylać ciasto i równomiernie je rozsmarować. Biszkopt piec ok 20 minut (należy go pilnować bo zbyt długo pieczony będzie za suchy i ciężki do zwijania). Upieczony biszkopt wyjąć, przykryć wilgotną ściereczką i zwinąć w ciasną roladę. Zostawić do ostygnięcia.

Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, wymieszać aby nie było grudek i zostawić do wystudzenia. 350 ml śmietany ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zimną galaretkę wlać stopniowo do śmietany, miksując cały czas. Na koniec dodać 3 łyżeczki dżemu truskawkowego, zmiksować.

Do miski wlać 50 ml śmietany, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz połamaną czekoladę. Miskę postawić na garnek z gotującą się wodą. Mieszać aż masa się rozpuści i będzie płynna. Gotową polewę odstawić.

Zimną roladę rozwinąć i wyłożyć na niego piankę truskawkową (ja nie zużyłam całej, więc to co zostało przelałam do pucharków i wstawiłam do lodówki, po kilku godzinach mieliśmy gotowy deser ;) ). Biszkopt ponownie zwinąć w roladę i polać polewą, wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie chłodziło się całą noc).
Smacznego :)


środa, 18 lipca 2012

Twarogowe placuszki

Robiłam już wiele placuszków, jedne były z jogurtem, inne z kefirem bądź maślanką, albo zwykłe pancakes. Dzisiaj przyszedł czas na placki z kremowym twarogiem, wspaniałe na wspólne śniadanie. Polałam je domowym sosem z truskawek, który zrobiła dla nas moja teściowa :)
Placuszki znalazłam na tej stronie.


Składniki:
  • 250g sera (użyłam sera wiaderkowego na serniki)
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 50g mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Wszystkie składniki wrzucić do miski i krótko ze sobą zmiksować. Ciasto powinno być bardzo gęste. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać porcję ciasta i smażyć placuszki na małym ogniu (ważne!). Jeśli ogień będzie zbyt duży placuszki się spalą z zewnątrz a w środku nadal będą surowe. Smażyć z obu stron na słoty kolor.
Smacznego :)




niedziela, 15 lipca 2012

Gulasz z ciecierzycą

Szybkie i proste danie na obiad z bardzo zdrową ciecierzycą którą odkryłam niedawno. Jest w nim wszystko co lubię, czyli pieczarki z cebulką oraz młoda marchewka. 
Ciecierzyca pochodzi z Zachodniej Azji, jest bardzo cennym źródłem białka, węglowodanów, minerałów takich jak fosfor, wapń, cynk oraz witamin jak kwas foliowy, witaminy z grupy B, A, C, E, K. Do tego, co na pewno ucieszy wiele kobiet, cieciorka jest niskokaloryczna (jedynie 160 kcal na 100g). Na pewno pojawi się w mojej kuchni jeszcze nie raz jako dodatek do sałatek lub innych potraw na gorąco.


Składniki:
  • 250g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 młode marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść ciecierzycy
  • sól, pieprz


Cieciorkę namoczyć w wodzie dzień wcześniej, następnie gotować ją przez 40 minut do miękkości (nie solić wody), odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z przeciśniętym czosnkiem. Pieczarki i marchewkę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli, poddusić pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok a marchewka zmięknie dodać ugotowaną cieciorkę, przyprawić, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut do odparowania płynu.
Smacznego :) 

piątek, 13 lipca 2012

Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską

Pyszne, szybkie racuchy z borówką, doskonałe na śniadanie zarówno dla małego jak i dużego łasucha. Podawałam je z odrobiną serka waniliowego, ale można je również posypać cukrem pudrem.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 50g drożdży świeżych (lub 7g suchych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 200g borówek amerykańskich



Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, ciepłe mleko, cukier, sól oraz drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić zaczyn: drożdże rozkruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką ciepłego mleka i 2 łyżeczkami mąki). Ciasto dobrze wymieszać łyżką, powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodać borówki, wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 

Po tym czasie łyżką nabierać porcję ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.
Smacznego :)



czwartek, 12 lipca 2012

Muffinki z borówką amerykańską i lukrem cytrynowym

Te pyszne muffinki znalazłam na tej stronie. Są puszyste, lekko kwaskowe i mało słodkie, czyli takie jak lubię.Wszystkim bardzo smakowały, więc polecam bardzo :)


Składniki:
Na muffinki:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 60 g masła roztopionego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • szczypta soli 
  • 1 i 1/3 szklanki borówek amerykańskich
Na lukier:
  • 200g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny


W  jednym naczyniu wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. W drugiej zmiksować ze sobą jajka, skórkę z 2 cytryn, ekstrakt, mleko oraz rozpuszczone masło. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, jedynie do połączenia się składników. Na koniec wsypać borówki, wymieszać.

Ciasto nałożyć do papilotek do muffinek, do ich 3/4 wysokości (autorka przepisu sugeruje by nakładać je do wysokości papilotki, ja nałożyłam do 3/4 wysokości i również mi bardzo ładnie wyrosły, jak widać na zdjęciach w dość dziwnych kształtach). Piec w temp. 180 stopni C przez ok. 20 - 25 minut. Wyjąć, przestudzić.

Składniki na lukier utrzeć ze sobą i polukrować babeczki. Jeżeli wyjdzie za gęsty dodać odrobinę wody, jeżeli za rzadki - cukru pudru.
Smacznego :)




środa, 11 lipca 2012

Sos grzybowy

Przepis na ten sos znalazłam w książce "Kuchnia Polska. Przepisy stare i nowe" z 2005 roku. Sos wspaniale pachnie grzybami, doskonale nadaje się do placków ziemniaczanych, zrazów oraz do dań mięsnych. Ja podawałam go do kotletów mielonych. Polecam :)


Składniki:
  • 20 - 30g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśniej śmietany
  • sól, pieprz


Grzyby dokładnie umyć w ciepłej wodzie, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, ale wodę po gotowaniu zachować.

W garnuszku rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na oleju. Wywar z grzybów przelać do szklanki, rozpuścić w nim 1/2 kostki rosołowej oraz mąkę, dokładnie wymieszać i przelać do garnuszka z cebulą. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać śmietanę. Odcedzone grzyby posiekać i dodać do sosu. Przyprawić solą oraz pieprzem. Sos można pozostawić w takiej formie lub go zmiksować, wtedy będzie bardziej kremowy.
Smacznego :)

wtorek, 10 lipca 2012

Ciasto jogurtowe z malinami

Dopadł mnie leń a wraz z upałami wyparowała chęć oraz zapał do gotowania oraz pieczenia. Czas to zmienić i wrócić do tego co lubię :) Dzisiaj przedstawiam proste ciasto jogurtowe z malinami. Pychotka! 
Znalazłam je tutaj.


Składniki:
  • 125g masła
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140g jogurtu naturalnego
  • 100g malin
Polewa:
  • 80g kremowego serka
  • 55g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny



Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Wsypać mąkę z proszkiem oraz dodać jogurt, wymieszać. Na koniec wsypać owoce i delikatnie wymieszać ciasto. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temp. 180 st.C przez ok 60 minut. Wystudzić.

Serek wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzić go po wierzchu ostudzonego ciasta. Można dodatkowo schłodzić je w lodówce.
Smacznego :)




czwartek, 5 lipca 2012

Ryż na mleku z truskawkami

Ryż na mleku pamiętam z dzieciństwa. Ja dodałam do niego jeszcze truskawki, aby było owocowo bo moje dziecię właśnie tak lubi :) Danie to można jeść zarówno na ciepło jak i zimno, na śniadanie lub jako deser. Jest bardzo smaczne i sycące i co najważniejsze proste i szybkie w przygotowaniu zwłaszcza teraz, gdy przez upały dostałam lenia i nie chce mi się nic wymyślać ;)


Składniki:
Na ryż:
  • 1 woreczek ryżu
  • 3,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • 1 szklanka truskawek
  • cynamon, gałka muszkatołowa
  • łyżka cukru pudru (ilość wg uznania)



Truskawki odszypułkować, wrzucić do garnuszka i podsmażyć z cukrem i cynamonem oraz gałką muszkatołową aż zrobią się miękkie i puszczą sok. Smażyć aż płyn odparuje.

Ryż zalać szklanką mleka i gotować do wchłonięcia. Dolać kolejno 2 szklanki mleka i gotować w ten sam sposób do wchłonięcia. Do ostatniej porcji mleka dodać cukry, wlać do ryżu. Gotować aż ryż będzie miękki ale nie papkowaty. Gotowy przełożyć do miseczki, dodać truskawki. Podawać na ciepło bądź schłodzone.
Smacznego :)

środa, 4 lipca 2012

Tarta z truskawkami

Delikatnie kruche ciasto, budyń, truskawki, czyli pyszna tarta na letnie upały :) Znaleziona tutaj.


Składniki:
Ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
Dodatkowo:
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 galaretka owocowa (u mnie truskawkowa)
  • truskawki 


Mąkę przesiać, dodać cukier, jajko oraz pokrojone masło. Zagnieść ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera. Uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej o około 2 - 3 cm od dna formy na tartę. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki tarty, przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód tarty podziurkować widelcem. Tartę przykryć papierem do pieczenia i położyć coś lekkiego aby go obciążyć. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Zdjąć papier oraz obciążenie i piec jeszcze ok 5 - 7 minut (aż tarta się lekko przyrumieni). Wystudzić.

W czasie chłodzenia ciasta przygotować budyń oraz galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Owoce pokroić na połówki. Budyń wylać na spód tarty, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki i chłodzić aż galaretka całkowicie stężeje.
Smacznego :)