niedziela, 3 marca 2013

Gulasz z indyka z kopytkami

Jako mała dziewczynka uwielbiałam wszystkie kluski jakie tylko robiła moja mama. Tak też zostało do dzisiaj ;) Najczęściej były to kopytka. Dzisiaj serwuję je z dodatkiem delikatnego gulaszu w sosie własnym, proste, ale jakże smaczne danie obiadowe dla całej rodziny :)


Składniki:
Na gulasz:
  • ok. 500g udźca indyczego (może być również wieprzowina, schab, łopatka lub szynka)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawa do gulaszu
  • 1 łyżka mąki
Na kopytka:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250g mąki pszennej (plus do podsypywania)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Dzień wcześniej ugotować ziemniaki, pozostawić do ostudzenia.

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić, odstawić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić wraz z przeciśniętym czosnkiem na patelni. Dodać mięso i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie rumiane, przełożyć je wraz z cebulą i czosnkiem do garnka, zalać wodą i zagotować. (Wody wlać tyle by zakryła mięso). Całość gotować do momentu aż mięso będzie miękkie. Doprawić przyprawą do gulaszu oraz w razie potrzeby solą i pieprzem. Aby zagęścić sos, z garnka odlać pół szklanki sosu,rozpuścić w nim łyżkę mąki, dobrze wymieszać aby nie było grudek i ponownie wlać do garnka. Wymieszać i pogotować jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje.

Ugotowane, ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Dodać jako, sól oraz mąkę i dokładnie ale szybko wyrobić ciasto. Podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie kluski. W garnku zagotować wodę, posolić. Kluski wrzucać na wrzątek. Gotować 2 - 3 minuty licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Gotowe kopytka polać sosem z mięsem.
Smacznego :)

  

3 komentarze:

  1. jak gulasz to obowiązkowo z kaszą albo właśnie z kopytkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny obiad :) Chyba narobiłaś mi ochoty na kopytka w takiej wersji, choć zwykle jem je na słodko.

    OdpowiedzUsuń