niedziela, 10 marca 2013

Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym

Czyli coś dla fanów czekolady np. dla mnie ;) Gdy zachce Ci się czegoś mocno czekoladowego, zrób te babeczki, są przepyszne, mięciutkie, bardzo czekoladowe, ale mało słodkie i uroczo się prezentują więc są doskonałe na przyjęcie, urodziny lub imieniny.


Składniki: (mi wyszło 12 babeczek)
Na babeczki:
  • 110g masła
  • 110g cukru
  • 2 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku
  • 25g kakao
  • 55 ml mleka
  • 55 ml śmietany kremówki
Na krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250g posiekanej czekolady gorzkiej

Mąkę, proszek i kakao przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i dalej ubijać kilka minut. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do masy maślanej dodać suche składniki oraz mleko i śmietanę, wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Do formy na muffiny włożyć papilotki, każdą z nich wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości. Piec w temp. 190 st. przez ok. 20 - 25 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu babeczki ostudzić na kratce.

Do garnuszka wlać śmietanę, podgrzać prawie do wrzenia, odstawić. Wrzucić czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce i poczekać aż krem zgęstnieje. Gdy będzie już dość sztywny, umieścić go w rękawie cukierniczym i udekorować nim babeczki.
Smacznego :)





Źródło przepisu: tutaj

3 komentarze: