piątek, 8 marca 2013

Naleśniki z jabłkami

Kto nie lubi naleśników? Chyba nikt z nas. Są proste, pyszne i każdy może w nich zawinąć swoje ulubione dodatki. Ja ostatnio zrobiłam naleśniki z jabłkami i podawałam na ciepło oblane jogurtem naturalnym z odrobiną cynamonu. Doskonałe zarówno na śniadanie jak i kolację lub podwieczorek.
Przepis wypatrzyłam na tym blogu.


Składniki:
Na ciasto:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 300g mąki
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 - 3 łyżki oleju
Nadzienie:
  • ok 700g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok.1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i przełożyć do rondelka. Dodać cukier, wodę, cynamon i prażyć na małym ogniu stale mieszając. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną i zaczną przypominać mus można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej wtedy nie będą zbyt wodniste. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem oraz solą, dodać pozostałe składniki, czyli mleko, jajka oraz olej. Wszystko zmiksować powoli wlewając wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę z ciastem odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto wymieszać, jeżeli będzie za gęste dodać trochę wody. Naleśniki smażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni najlepiej bez oleju (patelnię można lekko posmarować kroplą oleju).

Każdego naleśnika posmarować łyżką nadzienia, zawinąć w rulon, posypać cukrem pudrem, polać jogurtem lub podawać bez dodatków. 
Smacznego :)


 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie naleśniki.... Idealne na śniadanie czy deser

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki z jabłkami to taki klasyk, który lubi chyba każdy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. aż mi się zachciało takiego!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń