czwartek, 21 marca 2013

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Dzisiaj szybki obiad czyli krokiety z mięsem i pieczarkami - bardzo smaczne i bardzo sycące. Polecam! :)


Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 300g mąki
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 - 3 łyżki oleju
Nadzienie:
  • 500g mięsa z rosołu
  • 500g pieczarek
  • 1 - 2 ugotowane marchewki z rosołu
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki rosołu
  • sól, pieprz, majeranek
Panierka:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 3 łyżki mleka


Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć aż pieczarki będą miękkie i odparuje z nich woda. Mięso, pieczarki, cebulę oraz marchewki zmielić w maszynce do mielenia mięsa, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Do masy dodać 1/2 szklanki rosołu (ilość uzależniona jest od struktury nadzienia - nie może być za suche ani zbyt wodniste), wymieszać i odstawić.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem oraz solą, dodać pozostałe składniki, czyli mleko, jajka oraz olej. Wszystko zmiksować powoli wlewając wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę z ciastem odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto wymieszać, jeżeli będzie za gęste dodać trochę wody. Naleśniki smażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni najlepiej bez oleju (patelnię można lekko posmarować kroplą oleju).

Farsz mięsno - pieczarkowy rozsmarować na każdym naleśniku i zawinąć w krokieta. W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem mleka. Na drugi talerz nasypać bułkę tartą. Każdego krokieta panierować w jajku i bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Podawać same lub surówką lub sosem pieczarkowym.
Smacznego :)


Pomysł na przepis i farsz znalazłam w Kwestii Smaku.
     

1 komentarz: