sobota, 2 marca 2013

Naleśniki żytnie z czekoladowym serkiem

Ostatnio robiłam na przyjazd gości jeden z moich ulubionych serników - ten z masłem orzechowym i czekoladą. Zostało mi sporo  kremowego sera wiaderkowego i postanowiłam wykorzystać go do naleśników - tym razem z mąki żytniej pełnoziarnistej. Natomiast do serka dodałam kilka kostek rozpuszczonej czekolady. Pycha!

Składniki:
Na ciasto:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 270g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 - 3 łyżki oleju
Nadzienie:
  • ok. 500g kremowego sera (u mnie wiaderkowy
  • kilka kostek czekolady


Do miski przesiać mąkę z proszkiem oraz solą, dodać pozostałe składniki, czyli mleko, jajka oraz olej. Wszystko zmiksować powoli wlewając wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę z ciastem odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto wymieszać, jeżeli będzie za gęste dodać mleko (ja dolałam bo ciasto było bardzo gęste). Naleśniki smażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni najlepiej bez oleju (patelnię można lekko posmarować kroplą oleju).

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do serka, wymieszać. Każdy placek posmarować serkiem i zawijać w rulony lub trójkąt.
Smacznego :)

 

3 komentarze:

  1. Wyglądają przeapetycznie :) Naleśniki to chyba idealne danie na leniwą sobotę.

    OdpowiedzUsuń