poniedziałek, 18 marca 2013

Babka marmurkowa

Kolejnym z moich lubianych ciast jest babka, zarówno taka klasyczna, bardziej sucha oraz taka wilgotna. Robiłam już babkę cytrynową, waniliową, piaskową, na białkach, drożdżową, z makiem, teraz przyszedł czas na babkę z dodatkiem czekolady, czyli marmurkową.  Jest prosta w przygotowaniu, miękka i lekko wilgotna, bardzo dobra w towarzystwie kawy lub mleka. Polecam :) Babkę dodaję do przepisów na Wielkanoc.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mleka
  • 120g gorzkiej czekolady

Mąkę przesiać wraz z proszkiem oraz solą.

Masło z cukrem ubić na jasną puszystą masę, dodać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Masa może się lekko zważyć. Dodać wanilię, zmiksować. Wsypać mąkę z proszkiem oraz wlać mleko, krótko miksować do połączenia się składników. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać czekoladę, wymieszać. 

Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą (ja wyłożyłam jedynie papierem do pieczenia). Nakładać na zmianę raz ciemną raz jasną masę. Po wyłożeniu widelcem zrobić w cieście zygzaki. 

Babkę piec w temp. 160 st. C przez ok. 70 - 80 minut, do tzw. "suchego patyczka". 
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)

     

Źródło przepisu: Moje wypieki

3 komentarze: