sobota, 23 marca 2013

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Ostatnio gdy robiłam te babeczki wpadłam na pomysł by przełożyć tym pysznym, mocno czekoladowym kremem jakieś ciasto. Wybór padł na to. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto jest delikatne niczym biszkopt, lekko wilgotne a dzięki kremowi intensywnie czekoladowe. Polecam każdemu kto kocha czekoladę i nie potrafi bez niej żyć ;)


Składniki:
Ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej (przygotowałam z 2 łyżeczek kawy) 
Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250g czekolady gorzkiej posiekanej
Polewa (opcjonalnie):
  • 60g masła
  • 60g czekolady
  • 2 łyżki wody



Do miski przesiać mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek oraz sól.  Do drugiej miski wlać maślankę, olej, jajka i wanilię, wymieszać. Dodać suche składniki, zmiksować krótko. Na koniec dodać gorącą kawę, wymieszać. 

Masę podzielić między dwie tortownice 20cm (ja piekłam całość w jednej bez dzielenia), wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto piec w temp. 180 st.C, przez około 35 - 45 minut do tzw. suchego patyczka (piekłam całość dłużej). Po upieczeniu ostudzić. Jeżeli ciasto było pieczone w całości, pokroić na dwa lub trzy blaty.

Do garnuszka wlać śmietankę, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce by krem porządnie zgęstniał (w taką pogodę i temp. polecam za okno ;) ).

Gdyby zabrakło kremu również do dekoracji przygotować polewę: do garnuszka wrzucić czekoladę, masło i wodę, podgrzewać do rozpuszczenia się składników, wymieszać, zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

Ciasto przelożyć kremem (jest go tak dużo, że mi wystarczyło na udekorowanie ciasta na górze i bokach), polać polewą, wyrównać i schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
Smacznego :)

   


6 komentarzy:

  1. Taka dawka czekolady z pewnością zaspokoi każdego łasucha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort musi być naprawdę niesamowity! Wygląda tak soczyście i apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W jakiej formie zostało zrobione? Znaczy jakiej średnicy jest tortownica? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto mniamniuśne ,tylko krem zrobilam tak ze najpierw ubilam smietane a potem dodałam rozpuszczona czekolade czekolade

    OdpowiedzUsuń