sobota, 24 grudnia 2011

Piernik czekoladowy

Wilgotny, czekoladowy z wyczuwalną nutą przypraw korzennych, po prostu niebo w gębie. Upiekłam jego dwie wersje, jedną z lukrem a drugą z polewą czekoladową. Polecam :)
Przepis znaleziony na tej stronie.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1/2 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g gorzkiej czekolady posiekanej


Jajka, olej, miód, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, cynamon, sodę, przyprawę korzenną - wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Wsypać czekoladę, wymieszać.
Formę keksówkę o wymiarach 24 x 11 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami (ja wyłożyłam papierem do pieczenia). Wlać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)








Z okazji Świąt Bożego Narodzenia chciałabym życzyć Wam
wielu głębokich i radosnych przeżyć,
wewnętrznego spokoju, wytrwałości i radości
oraz błogosławieństwa Bożego
w każdym dniu nadchodzącego Roku :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz