czwartek, 1 grudnia 2011

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i orzechami włoskimi

To ciasto powstało przez przypadek. Chciałam upiec biszkopt, ale pomyślałam aby dorzucić do niego jabłka i orzechy. Wyszło bardzo puszyste, lekkie i smaczne ciasto do kawy lub herbaty. Nie jest to nic rewelacyjnego, nie ma żadnego "och" czy "ach", ale i tak bardzo nam smakowało. Przepis na biszkopt znalazłam tutaj. Na pewno je wykorzystam przy pieczeniu tortu dla córki :)


Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 jabłko
  • garść orzechów włoskich


Wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na dno formy do pieczenia (u mnie malutka o średnicy 18 cm) położyć papier do pieczenia i zacisnąć obręcz. Przelać masę, wygładzić. Na wierzch poukładać pokrojone w plasterki jabłko oraz posiekane orzechy.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego.



3 komentarze:

  1. jakie puszyste, wygląda pysznie


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. 3 lyzki maki pszennej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bo jest to malutkie ciasto forma 18 cm

      Usuń