piątek, 4 listopada 2011

Drożdżowe rogaliki z dżemem dyniowym

Zachciało mi się coś słodkiego a że został mi jeszcze jeden słoik dżemu dyniowego, postanowiłam zrobić rogaliki drożdżowe. Powiem szczerze, że był to eksperyment bo takiego pewnego przepisu nie miałam. Ale kto nie ryzykuje ten nic nie ma, no i udało się. Rogaliki wyszły puszyste, lekko słodkie z pysznym nadzieniem dyniowym. Wspaniałe do kawy lub do popołudniowej herbatki.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 15 g masła
  • dżem z dyni 
Dodatkowo:
  • jajko lub mleko do posmarowania rogalików

Drożdże wymieszać z mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min. Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz dżemu) i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na kilka części. Każdą z części rozwałkować (podsypując mąką). Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić na 4 trójkąty. Na każdy nałożyć po łyżeczce dżemu i zwijając ku środkowi uformować rogalik. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami ciasta.


Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia a na niej układać rogaliki. Pozostawić je jeszcze na 20 min pod przykryciem. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temperaturze 170 stopni przez ok 25 minut.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz