sobota, 12 listopada 2011

Placki ziemniaczane z gulaszem

To kolejna propozycja na smaczny i szybki obiad. Pierwszy raz robiłam i jadłam takie połączenie i muszę stwierdzić, że pasują do siebie idealnie. Polecam. Przepis znalazłam na tej stronie.


Składniki:
Na gulasz:
  • ok 1 kg mięsa wieprzowego
  • 1 duża lub 2 średnie cebule
  • papryka słodka w przyprawie
  • pieprz, sól
  • 1 wieprzowa kostka rosołowa
  • koncentrat pomidorowy
  • łyżka mąki (opcjonalnie)
Na placki:
  • 10 dużych ziemniaków
  • cebula
  • sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia


Mięso pokroić w drobną kostkę, natrzeć solą i pieprzem, obficie posypać papryką słodką i wstawić na kilka godzin, co najmniej dwie, do lodówki. Na rozgrzanym tłuszczu dobrze obsmażyć mięso i przełożyć do garnka. Cebulę pokrojoną na drobną kostkę zeszklić i dodać do mięsa. Dodać kostkę rosołową przyrządzoną w 3/4 szklanki wrzątku. Dusić na małym ogniu 20-30 minut. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać 3-4 łyżeczki dobrego koncentratu. Do zagęszczenia sosu można dodać łyżkę mąki.

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zetrzeć również obraną cebulę. Z masy odsączyć sok do miski (można to zrobić np. przez tetrę). Poczekać chwilę, sok delikatnie wylać, z dna zebrać osadzoną skrobię i dodać do masy. Posolić, popieprzyć i dodać  mąkę do zagęszczenia.  Placki smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z gulaszem zaraz po przyrządzeniu.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz