czwartek, 24 listopada 2011

Domowe hot - dogi

Czyli pomysł na fajną kolację oraz wykorzystanie parówek i resztek żółtego sera.


Składniki:
Na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklani mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • parówki
  • ser żółty
  • keczup


Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, przykryć i odstawić na ok 15 min. Zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto powinno być elastyczne i lekko kleić się do rąk. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Miskę przykryć ściereczką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać okrągłe, dość spore placki. Na każdym placku położyć plasterek żółtego sera i na to parówkę. Zawinąć w rulon. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać hot - dogi. Pozostawić je jeszcze na 15 - 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni C przez ok. 25 minut (aż ciasto będzie rumiane). Polewać keczupem.
Smacznego.



5 komentarzy:

  1. Fajny przepis:-) Ja robię czasem parówki w cieście francuskim:-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. robie identyczne :))) zrobienie takiego ciasta wychodzi duuuzo taniej niz bulki do hot dogów, a i jest dużo smaczniej. przepis zwlaszcza sprawdza się na imprezy, kiedy trzeba zrobić dużo taniego i dobrego jedzenia :))) przy okazji - przeglądałam strone www.ddniherbaty.pl i tam znalazlam konkurs dla blogerów, popatrz bo ja nie moge wziac udzialu - nie mam bloga, wiec przekazuje dalej:) tam gdzies pod zakladka herbata z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojaa, literówka na górze w linku. ma być www.dniherbaty.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjny pomysł!!!! Zapisuję i na bank zrobię :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń