wtorek, 15 listopada 2011

Kasza jaglana na mleku z dżemem dyniowym

Na początek chciałabym się pochwalić, że 13 listopada zostałam dumną ciocią Mikołaja :) Maluszka jeszcze nie widziałam, ale już nie mogę się doczekać :)

Dzisiaj przepis też dla malucha choć już trochę starszego, prawie 2 latki, która za miesiąc będzie obchodziła swoje urodziny. Postanowiłam zrobić jej na śniadanie coś pożywnego i smacznego, ale prostego. Padło na kaszę jaglaną, która jest bardzo zdrowa i dżem własnej roboty. Zajadała aż jej się uszy trzęsły ;)


Składniki: (na oko)
  • mleko 2 %
  • kasza jaglana
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • dżem dyniowy

Mleko wlać do garnka i zagotować. Wsypać kaszę jaglaną, cukier i gotować aż kasza napęcznieje i wsiąknie całe mleko. Przestudzić. Nałożyć do miseczki, dodać dżemu i zajadać.
Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię, kaszę zawsze można mieć np. w razie, gdy pieczywo się skończy, a nie chce się wychodzić do sklepu. Świetne śniadanie albo i obiad na jesień:) i zimę. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń