niedziela, 13 listopada 2011

Chleb baltonowski

Przepis na ten chleb znalazłam na opakowaniu mąki. Postanowiłam go wypróbować  i upiec bardzo prosty chlebek. Wyszedł bardzo sprężysty, mięciutki i smaczny. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, więc polecam go szczególnie tym, którzy rozpoczynają przygodę z pieczeniem domowego chleba.


Składniki:
  • 500 g mąki do chleba baltonowskiego
  • 20 g drożdży świeżych
  • 300 ml wody o temperaturze ok. 30 st.C
  • szczypta soli


Drożdże rozpuścić w 150 ml wody, dodać łyżkę mąki i poczekać aż zaczyn zacznie "działać". Do miski wsypać pozostałą mąkę, zaczyn, wodę i sól. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8- 10 minut lub przy użyciu miksera z końcówką typu hak (do wyrabiania ciasta) 2 -3 minuty na wolniejszych obrotach, następnie ok 5 minut na obrotach szybszych. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. 

Wyrośnięte ciasto zagnieść i nadać mu kształt przygotowanej formy. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. Gdy ciasto wyrośnie posmarować je mlekiem lub rozbełtanym jajkiem. Można również naciąć ukośnie. Na dno piekarnika włożyć naczynie z wodą. Piec w temperaturze 200 - 220 st. C przez ok 45 minut.
Smacznego :)


3 komentarze:

  1. pięknie się prezentuje :) Ja tez zakochałam się w domowym pieczywie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po co piec w domu chleb, który ma polepszacze takie jak ten ze sklepu???

    OdpowiedzUsuń