środa, 2 listopada 2011

Spaghetti alla carbonara, czyli obiad w 15 minut

Na pewno wszyscy znają to danie, jet szybkie, i łatwe w przygotowaniu, ale jakże smaczne.  Wystarczy mieć w lodówce trochę sera żółtego, boczek i jajka. Gdy nie mam ochoty wymyślać "co na obiad" tzn. gdy mam lenia, robię właśnie to danie. Przepis znalazłam na tej stronie.


Składniki:
  • 250 g spaghetti
  • 100 g wędzonego boczku (dałam ok 8 plastrów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 40 - 50 g tartego sera np. parmezanu
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć z całymi ząbkami czosnku, aż wytopi się tłuszcz, a boczek się zrumieni i będzie chrupiący. Wyjąć czosnek, jajka lekko ubić, dodać trochę sera i wymieszać. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z boczkiem na patelni. Zdjąć z ognia, dodać jajka, ser i wymieszać. Podawać posypane resztą sera.
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Prosto i szybko. Ale że w kwadrans to chyba razem z jedzeniem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam :) Ja jeszcze dodaję śmietanę kremówkę :) Wlewama na patelnię do podsmażonego boczku a potem mieszam to z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Arvén czasami nawet i w 10 minut jak jestem bardzo głodna ;)

    OdpowiedzUsuń