niedziela, 6 listopada 2011

Fasolka po bretońsku

To jedno z ulubionych dań obiadowych mojego męża. Bardzo chciał abym mu ją przygotowała więc nie mogłam odmówić. Przepis znalazłam tutaj i od razu wzięłam się za gotowanie :)


Składniki:
  • 400 g białej fasoli "Jasiek"
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g kiełbasy
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej

Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą (około 2 litrów) i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę w tej samej wodzie z dodatkiem około pół łyżeczki soli. Cebulę obrać, pokroić i wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażyć na patelni. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, podsmażyć. Dodać do garna z fasolą.

Gdy fasola będzie miękka dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką.  Zagęścić mąką, pogotować jeszcze kilka minut.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz