To jedno z ulubionych dań obiadowych mojego męża. Bardzo chciał abym mu ją przygotowała więc nie mogłam odmówić. Przepis znalazłam tutaj i od razu wzięłam się za gotowanie :)
Składniki:
- 400 g białej fasoli "Jasiek"
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g kiełbasy
- mały koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
- duża cebula
- ząbek czosnku
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej
Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą (około 2 litrów) i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę w tej samej wodzie z dodatkiem około pół łyżeczki soli. Cebulę obrać, pokroić i wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażyć na patelni. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, podsmażyć. Dodać do garna z fasolą.
Gdy fasola będzie miękka dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Zagęścić mąką, pogotować jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz